Kış Mevsimi Beslenme Önerileri, Ünye Belediyesi Sosyal Tesislerinden Ulaşabileceğiniz Organik ve yöresel ürünler.
Son dönemde yapılan pek çok araştırmaya göre, insanlar kış aylarında daha fazla yemek yeme eğilimi göstermektedir. Öyle ki bu araştırmalara katılan gönüllülerin birçoğu kışın, başta karbonhidrat ve şeker yönünden zengin olan besinler olmak üzere pek çok gıdaya karşı daha güçlü istek duyduklarını ve artan bir atıştırma dürtüsü ile daha aç hissettiklerini belirtmişlerdir.
Bunun sebebi soğuk havanın insanlarda, hayatta kalma dürtülerini harekete geçirmesidir. Besinlere ulaşımın kolay olmadığı geçmiş çağlarda kış tehlikeli bir dönem olarak algılanmıştır. Bu nedenle insanlar kışın başında, yiyeceklere aşırı yüklenme eğilimi göstermiş, bu davranış şekli de insanlığın biyolojik yapısında bir kod olarak yerini almıştır.

Sağlıklı beslenme düzeninin de önemli bir parçası olan kış meyveleri ve bunların yararları şöyledir:
- Nar: Her ne kadar yemesi zor olsa da nar, bol miktarda life sahiptir ve oldukça güçlü bir doğal antioksidandır. Yapılan pek çok çalışmayla sabitlenmiştir ki nar kardiyovasküler hastalık, belirli kanser türleri ve artrit riskini azaltan bir etki gösterir. Bu sebeple kış aylarında nar tüketimi oldukça önemlidir; tane tane yemenin yanı sıra, günlük 1 bardak nar suyu içmek de vücudu hastalıklara karşı korumalı hale getirir.
- Elma: Ortalama 95 kaloriye denk gelmesi, makul miktarda C vitamini ve 4 gramdan fazla lif içermesi sebebiyle elma, kış ayları için mükemmel bir tercihtir. Özellikle havuç ve pancar ile beraber tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Elma ayrıca içeriğindeki A, C ve E vitaminleri ile cilt sağlığını korur, kabızlığı önler.
- Portakal: Herkes tarafından bilindiği gibi portakal mükemmel bir C vitamini ve lif kaynağıdır; bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını kontrol altında tutar, kolesterolü düşürür ve cilt hasarını önler.
- Kızılcık: Antioksidan bakımından zengin olan kızılcık, belirli kanserlerin, kalp hastalıklarının ve iltihaplanmaların önlenmesine yardımcı olur.
- Ananas: Kemik oluşumuna ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı bir madde olan C vitamini ve manganez ile dolu olan ananas, kış ayları için idealdir.
- Trabzon hurması: İçerdiği maddelerle kalbi korumaya yardımcı olan Trabzon hurması tüketilmesi durumunda, sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlamakla kalmaz, uzun vadede görme kalitesini de yükseltir.
- Armut: Yüksek miktarda diyet lifi içeren bu kış meyvesi, sindirime yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca armudun kilo vermeye yardımcı bir atıştırmalık olduğu da bilinmektedir.
- Ünye Belediyesi’nin Hayata geçirdiği Yöresel Zamanı.

Okunma Sayısı: 76
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...