DOLAR

34,3054$% 0.31

EURO

37,5445% -0.07

GRAM ALTIN

2.925,56%1,27

a

Sokak Hayvanları Uyutulmalı Mı, Uyutulmamalı Mı?

SOKAK HAYVANLARI UYUTULMALI MI UYUTULMAMALI MI?

Sokak hayvanları nasıl bu kadar çoğaldı ve uyutulup uyutulmama gibi bir tartışma noktasına nasıl gelindi? Sokak hayvanlarının uyutulması konusu karmaşık bir konudur ve farklı ülkelerde farklı politikalar izlenmektedir. Ancak bu konuda alınacak kararların hem etik değerlere hem de toplumun genel refahına uygun olması önemlidir. Bizim ülkemizde nasıl bir karar alınır bilinmez ama gelin biz bireysel olarak neler yapmalıyız onu konuşalım.

Yerel hayvan koruma gönüllülerinin mücadelesi?

Nasıl baş edebiliriz?

Sokak hayvanlarının çoğalmasının sebebi kontrolsüzce alınıp sonradan pişman olunan, bakmakta zorlanıp sokağa atılan hayvanlar mıdır?

Okullar kapandığında çocuğumuza, torunumuza ve sevdiklerimize belki bir yavru köpek hediye edeceğiz ve bu köpekler tatil boyunca çocuğumuzun eğlencesi olacak. Peki okullar açılınca ne olacak bu hayvanlar? Köydeki büyüklerimize  mi emanet edeceğiz?

Yoksa büyük şehirlerdeki minicik evlerimizde mi bakacağız?

Ya da vazgeçip sokağa mı terk edeceğiz?

Bütün bu sorunların temelinde; belki de bakamayacağımız hayvanları sahiplenip veya satın alıp, sonrada onlardan vazgeçip, sokağa atarak kontrolsüzce üremelerine sebep olmamız yer almakta. Sokakta üreyen yavrular için de aynı belirsizlik ve sahipsizlik söz konusu!

Yerel hayvan koruma gönüllüleri ellerinden geldikçe bu yavrulara bakmak için sosyal medya gücü ile bağışlar/mama yardımları toplayarak mücadele etmektedirler; fakat bu yavruları kendi kapılarında bakmak ve bir araya toplayarak bakmayı tercih etmelerinden dolayı insanların hayvanlara tepkisinin artmasına sebep olduklarının farkına varamıyorlar.

Köpekler sürü psikolojisiyle hareket ettikleri için, bir tanesinin bir insana veya hayvana tepki vermesi diğerlerinin de saldırmasına sebep olmakta. Normalde zarar vermeyecek bir hayvan bile zarar verebilir duruma gelebilmekte.

Bu bir araya toplanan köpekler içerisinde kısır olmayan köpek varsa, diğerleri için  hırçınlık sebebi ve üreyen hayvan sayısının artmasına sebep oluyor. Gebe hayvanın da kısırlaşma çağına kadar yavruları ile birlikte aynı bölgede kalması yine  insanların tepkisine sebebiyet vermekte.

Köpeklerin yılda 3-4 kez ve tek seferde ortalama 6-7 yavru doğurduğunu düşünürsek; yerel yönetimlerin bu kadar hızlı büyüyen bir popülasyona ulaşabilmesi zorlaşmakta.

Can dostlarımızı sevelim derken lütfen onlara zarar vermeyelim!

Kontrolsüzce sahiplenmeye izin vermeyelim!

Bakamayacağımız hayvanı evimize almayalım!

Sürü psikolojisine girecek kalabalıklar oluşturmalarına engel olalım!

Her şeyden önemlisi; yaşama haklarının ellerinden alınmasına sebebiyet vermeyelim!

Doğru sevip, doğru sahip çıkalım!

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)
  • Yaşlı Hasta olanlar uyutulur diğerlerine kısırlaştırma yapılır.. Sahiplenilenler dışındakalanlar barinaklara alınır bu sorun biter… Tabiki bence

  • Aydın Zoroğlu
    4 ay önce
    0 0

    Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz

Sıradaki haber:

Hacettepe Üniversitesi ve OBB iş Birliğiyle Yürütülen (REMEDY) Projesi Başladı.

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla