34,3054$% 0.31
37,5445€% -0.07
2.925,56%1,27
Ülkenin Gıda Ajansı’nın (SFA) yayımladığı kılavuza göre yiyecek olarak tüketilecekler hayvanlar arasında cırcır böcekleri, kurtçuklar, güve larvaları ve bir bal arısı türü bulunuyor.
Ajans, bu kararı yeni doğan “böcek endüstrisine” bağlıyor. Onayla birlikte restoranlar böcekleri menülerine ekleyebilecek.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de böcek tüketimini hem insanlar hem de çiftlik hayvanları için protein almanın “çevre dostu bir yolu” olarak teşvik ediyor.
FAO, iklim açısından kritik bir dönemin içinde olan dünyada, böcek türleri hayvancılıktan çok daha sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak değerlendiriyor:
“Böcekler, yüksek bir ‘dönüşüm oranına’ sahip, yani bitki enerjisini proteine dönüştürmede veya başka bir deyişle yediklerini kendi vücutlarına dönüştürmede verimli. Cırcır böcekleri aynı miktarda protein üretmek için sığırlardan altı kat, koyunlardan dört kat ve domuzlardan ve piliçlerden iki kat daha az yem tüketir .
Ayrıca iç mekanlarda yetiştirilebilir, daha az alan ve su kullanır ve daha düşük emisyon üretir. Kırsal ve kentsel alanlarda nispeten küçük odalarda yetiştirilebildikleri için, araziye veya hayvancılık için gereken eğitime daha az erişimi olan kişiler için bir gelir kaynağı da olabilirler.”
Singapur Gıda Ajansı’nın çeşitli büyüme aşamalarında yenebilmesine onay verdiği böcek türleri arasında; yetişkin aşamada dört cırcır böceği, iki çekirge, bir çekirge ve bir bal arısı türü bulunuyor. Hazırlanan kılavuzda, larval aşamada ise üç tür un kurdu, bir beyaz kurtçuk ve bir dev gergedan böceği kurtçuğu ve ayrıca iki tür güve türü yer alıyor. Kılavuza göre, ipek böceği güveleri ve ipekböcekleri (aynı türün farklı aşamaları) de yenebilir türler arasında listelenmiş.
Avustralyalı böcek ve gıda bilimcisi Skye Blacburn, “İnsan tüketimi için onaylanmış bu kadar büyük bir tür listesine sahip olduklarını görmek gerçekten şaşırtıcı” değerlendirmesi yaptı.
Straits Times‘ın aktardığına göre, House of Seafood adlı Singapurlu bir restoran zinciri , ipekböcekleri ve cırcır böcekleriyle desteklenmiş suşi, kurtçuklarla tuzlanmış yumurta yengeci ve solucanlarla kaplı köfteler olan “Minty Meatball Mayhem” dahil olmak üzere 30 böcek bazlı yiyeceği servis etmeye hazırlanıyor .
Singapur yetkililerinin ithal edilebileceğini belirttiği böcek ürünleri arasında da böcek yağı, böcek içeren pişmemiş makarna, yüzde 20’den fazla böcek içermeyen çikolata ve diğer şekerlemeler, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş ve kurutulmuş arı larvaları, marine edilmiş böcek larvaları ve ipek böceği pupaları yer alıyor.
Bu yıl Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, böcekler 128 ülkede yeniyor ve dünya çapında 2.205 tür yiyecek olarak kullanılıyor. Bunları çoğu başta Asya ülkeleri olmak üzere, Meksika ve Afrika ülkeleri. Tayland, Hindistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Çin‘de yüzlerce böcek türü tüketilirken, Brezilya, Japonya ve Kamerun’da da 100 veya daha fazla tür yeniyor. Böcek ürünleri dünyanın dört bir yanındaki restoranlarda, pazarlarda, süpermarketlerde ve otomatlarda satılıyor.
Avrupa Birliği ise daha fazla böceği “yeni gıda kaynağı” olarak adlandırdığı taslak üzerinde çalışıyor, ancak bugüne kadar yalnızca dört tür onaylandı. Avustralya‘da da şu ana kadar yalnızca üç tür -bir cırcır böceği ve iki tür un kurdu- “yeni olmayan, geleneksel olmayan” gıda kaynakları olarak onaylandı. Cırcır böcekleriyle yapılan bir mısır cipsi ise ülkedeki bin okul kantininde “sağlıklı atıştırmalık” olarak satılıyor.
Uzmanlar, arıların yok olmasının dünyanın da sonunu getireceği, temel yaşam sistemlerinin korunması için onlara ihtiyaç duyduğumuz konusunda sürekli uyarılar yaparken arıların yiyecek olarak kullanılabilmesine onay verilmesini yorumlayan Blackburn, tüketilen arıların neredeyse tamamının erkek arılar olduğu şeklinde yanıtlıyor. Erkek arıların iğnesi bulunmuyor, bu nedenle zararlı istilasıyla mücadele için genellikle kovanlardan uzaklaştırılıyorlar:
“Bu yüzden erkek arılar aslında bir besin kaynağı olarak kullanılıyor, çünkü kovanın bir yan ürünü. Bazı Afrika ve Asya ülkelerinde dişi arılar da yeniyor. Ancak onları pişirdiğinizde zehir parçalanıyor veya ‘denatüre’ oluyor. Bu hayvanlar, öğütülmüş veya sotelenmiş olarak yeniyor” dedi.
Singapur Gıda Ajansı’nın kılavuzuna göre, firmalar ürünlerinde böcek olup olmadığını ambalaj üzerinde açıkça belirtmek zorunda.
Ancak raflardaki bazı ürünlerde böcek kullanımı sanıldığı kadar göze batmıyor. Örneğin, Altimate Nutrition adlı Singapurlu bir şirket, turuncu ve sarı ambalajları diğer protein bar ürünlerine benzeyen ancak cırcır böcekleri içeren protein barları satmayı, “Suçluluk duymadan klasik fındıksı ve gurme lezzetin tadını çıkarın!” sloganıyla yaptığı reklamlarıyla artırmayı hedefliyor.
Ayrıca protein açısından zengin makarna, öğütülmüş böceklerden yapılan un kullanılarak yapılabilir, aynı şekilde bisküvi veya protein shake’leri için toz da yapılabilir ve bunun denetiminin nasıl yapılacağı bilinmiyor.
BBC‘ye göre de kırmızıya boyanmış herhangi bir yiyecek yediyseniz, gomalak böceklerinin kabuklarından yapılan kırmızı bir boya olan karmin yemiş olabilirsiniz: “Yoğurt ve dondurmalardan meyveli turtalara, meşrubatlara, keklere ve donutlara kadar her şeye ekleniyor. Tatlılardaki bazı parlak kabuklar, lak böceğinin salgıladığı bir reçineden yapılır ve içinde bal ve arı poleni vardır.”
Ayrıca eğer hayvan yiyorsanız, onların yediği asker sineği larvaları, ev sineği, un kurdu, ipek böceği ve çekirgeler dahil olmak üzere pek çok böceğin proteinini de vücudunuza almış oluyorsunuz.
FAO, böceklerin çiftlik hayvanları, kümes hayvanları ve balıklar için tamamlayıcı bir besin kaynağı olarak kullanılmasını da öneriyor.
Seyit Torun: “Fındığın Tabutuna Son Çivi Çakılmak Üzere..”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.