DOLAR

34,1472$% -0.19

EURO

37,7923% -0.24

GRAM ALTIN

2.913,39%-0,34

a

Görünmeyen Emek “Ücretli Yada Ücretsiz İşlerde Geçen Sürenin Yüzde 54,1’ini Kadınlar Sağlıyor”

İşgücüne katılan kadınlar çift mesai yapmak zorunda. Ücretli ya da ücretsiz işlerde geçen sürenin yüzde 54,1’ini kadınlar sağlıyor. Sosyolog Sarıaslan, “Sistem, kadınları ev kadını olarak konumlandırıyor” diyor.

TÜİK’e göre 8 milyon 85 bin kadın ‘ev işleriyle meşgul’ olduğu gerekçesiyle işgücüne dâhil olmuyor. Bu sayı toplam istihdama dâhil olmayan 21 milyon 86 bin kadının yüzde 38’ini ifade ediyor.

Ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil olmayan kadın sayısı 2024’ün ilk çeyreğine 1,9 milyon kişi azaldı.

EV KADINI KODLAMASI 

Mevcut politikaların kadını her şeyden önce ev kadını olarak konumlandırıldığını söyleyen Sarıaslan, “Türkiye’de ev kadınlığının zorunlu ya da tercihe bağlı olabilmesi, kanun yapıcıların ve uygulayıcıların eşitlik, adalet ve çoğulculuk gibi kavramlara ne kadar bağlı olduğuyla yakından ilgilidir. Kesişimselliği göz ardı eden politikaların vatandaşlığın heteronormatif yapısı ile beraber, kadınları başka her şeyden önce ev kadını olarak konumlandırıyor” diye konuşuyor.

‘Ev kadını’ tanımının artık sosyal bilimlerde kullanılmaktan kaçınılan, eski bir terim olduğunu belirten Sarıaslan, “Bunun yerine, ev içindeki ücretsiz bakım emeğinden bahsediyoruz. Emeği öznesi olmadan düşünmenin özgürleştirici bir yanı vardır: Evde yapılacak bir iş varsa, bunu herkes yapabilir. Geleneksel roller değişebilir ve hane halkının her bireyi, temiz, düzenli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için sorumluluk alabilir. Bu nedenle, kadınların yapabildiği işleri erkekler de yapabilir; çünkü onlar da aynı becerilere sahip” diyor.

Yüzde 54,1’ini kadınlar sağlıyor 

Kadınların işgücüne katılımı düşük. TÜİK’e göre, kadınların istihdam oranı 2023’te %31,3 iken, erkeklerde oran %5,7.  Türkiye, OECD ülkeleri arasında G.Afrika’dan sonra en düşük kadın istihdam oranına sahip. TEPAV araştırmasına göre ekonomik değeri olan faaliyetlere kadınlar daha çok zaman harcıyor ama toplumsal rollerin neticesi olarak kadınların zaman kullanımında ücretsiz işler daha çok yer tutuyor. Yılın ilk çeyreğinde 15+ yaştaki kadın ve erkek sayıları dikkate alındığında, ücretli ya da ücretsiz işlerde geçen sürenin yüzde 54,1’ini kadınların sağladığı görüldü. Ekonomik değeri olan faaliyetlerde geçen toplam sürenin cinsiyete ve çalışma durumuna göre dağılımı ise şöyle: %42,1’i çalışan erkekler, %30,6’sı çalışmayan kadınlar, %23,5’i çalışan kadınlar, % 3,8’i çalışmayan erkekler.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

81 İlde Mirasçılar Arasındaki Sistem Tamamen Değişti

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla