DOLAR

38,0392$% 0.15

EURO

41,0897% -0.12

GRAM ALTIN

3.735,61%0,14

a

Ünye’ye Değer Katanları Yaşatmak Adına Bir Öneri; “Ahmet Erkan Birben”

Ünye’ye Değer Katanları Yaşatmak Adına Bir Öneri; “Ahmet Erkan Birben”

Onu en çok bayrağına olan sevdasıyla biliriz. Bayrağına olan tutkusunu yansıtmak için üzerinde kırmızı rengi her zaman bulunduran Türk Milliyetçisi bir insandı. Atatürk’ün “Türkçülük öyle bir şerefli bir bayraktır ki, bu bayrağı vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmaktır. Türk’ün ilk ve milli vazifesidir. Benim hayatta yegane fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir.” sözünü her zaman bizlere hatırlatırdı. Bu nedenle 3 Mayıs Türkçülük Gününü çok önemserdi.

Memleket sevdalısı, insanına değer veren, ülküsünden, değerlerinden, çizgisinden ödün vermeden ilerleyen, bu yönüyle de tüm görüş ve gruplar tarafından saygı duyulan bir kişilikti.
-“El alem ne der?” cümlesini beynimizden silemediğimiz müddetçe özgür olamayız.” derdi.
Memleketine ve insanına hizmetin ve yeniliklerin ulaştırılması için çabalayan, öncülük eden, memleketini ve hemşehrilerini bulundukları yerde koruyup kollayan ve önderlik eden, şehrinin kültürünü yarınlara aktarmak için bir çok faaliyetlerde bulunmuş ve dernek çalışmalarında yer almış heybetli bir adamdı.

Heybetli bir adamdı ama; aynı zamanda bir o kadarda alçak gönüllü, vicdan sahibi, merhametli, kucaklayıcı ve dahası milliyetçi, ülkücü bir hoca, bir baba, bir ağabey, bir dost. Onun içinde var olan yüce duyguları yazdığımız kelimeler tam karşılayamaz elbette ki…
Yakın dostları ve köşe yazarları Ahmet Erkan BİRBEN’den bir ağabey, bir dost, bir vatan ve bayrak sevdalısı olarak bahsediyorlar.
Ünye Kent Gazetesi Yazarlarından Ahmet Derya VARİLCİ Ahmet Erkan BİRBEN’in vefatından sonra kaleme aldığı yazısında onunla anılarını şöyle kaleme almış.

“Kendisini bir gün ziyaret ettiğinde elindeki fotoğrafları dijital ortama aktarmasını istemiş ve bu arada elinde bulunan fotoğrafın anısını şu şekilde ifade etmiş.
“Bir başka karede bayrak direğine yapışmıştı, açıklaması şöyleydi:
“Baktım direkte bayrak yok, ben de kendimi çektim göndere bayrak gibi.”
“Zaten hep en öndeydin” demiştim, “bayrağı taşımak senin görevin!”
Yine Ahmet Erkan BİRBEN için şunları söylemiş;
“Ben İzmir Ege Üniversitesi’ne, O Trabzon Teknik Üniversitesi’ne…
Sadece okullarımız değil, siyasi düşüncelerimiz de farklıydı.
Ama dostluğumuz baki kaldı.
Yıllar sonra Ünye’de karşılaştığımızda, bir parça burukluk duysak da…
Birbirimizi anlamakta tereddüt etmedik.
Bayrak ve vatan aşkına her ikimiz de saygılıydık.
Çünkü bayrak bağımsızlıktı, özgürlüktü.
Vatan hepimizindi.”
Onun düsturu; ”Arkadaşlarınızla aranızdaki tüm bağlar kopsa dahi adınız anıldığında “Güzel İnsandı” diyecek insanlar biriktirin.”di. Ahmet Derya Varilci ile ne kadar farklı görüşlerden de olsa, ortak değerler de buluşabilmeyi ve sağduyulu bir şekilde toplumu yükseltmek üzere birlikte hareket edilebileceğini bizlere göstermişlerdir.

Yine Ünye Kent Yazarlarından Yahya Cumhur TAPCI; Ahmet Erkan BİRBEN’i yazısında şöyle kaleme almış.
“O, gerçek bir Türk Milliyetçisiydi. Ömrünü bu davaya harcamış, hiçbir menfaat gütmemiş, haksızlığa uğramasına rağmen isyan etmemiş, herkesin sevdiği, saydığı “Ünyeli Ahmet” olarak Türkiye’de tanınmış bir ülkücüydü. Onun milliyetçiliği ve ülkücülüğü Ünye’de hiç kimseyi rahatsız etmemiş, sağdan soldan bütün insanlar onu olduğu gibi kabul etmiş, iletişim kurabilmiş, belki de yardımlarını görmüştür. O, gerçekten bir yardımseverdi. Cömertti… Uzaktan ciddi duruşu ve görünüşü onu yakından tanıyınca ne kadar alçak gönüllü, sevecen, hoşgörülü, özgüveni yüksek ve sosyal bir insan olduğunu görürdü. Ünye’deki gönül seferberliğinin baş mimarı idi…”

Ahmet Erkan BİRBEN’in benimsediği ; “Yola inanmışlarla çıkılır, ikna olmuşlarla değil. Haddini bilmedikten sonra çok şey bilmek, bir şeye yaramaz. Biz hep düşmanı karşıda aradık. Halbuki içimizdeydi. Ben pirincin içinde siyah taş aradım. Sen beyaz taşı ara…” dünya görüşünü bize tekrar hatırlatmıştır.
Her iki köşe yazarı da Ahmet Erkan BİRBEN’i son derece samimi, içten anlatmış ve benimsediği değerleri, görüşleri bizlere yazılarında da tekrar aktarmışlardır.
Ahmet Erkan BİRBEN hocanın hayatına bugünden geriye doğru baktığımızda, Kendisinin;
Ünye’den öte bir saygınlığının olduğunu,
Gençlerin idolü olduğunu,
Ayrıştırıcı olmadan herkesi kucaklayıp, toplumsal barışa katkı sunduğunu,
İlçemizde bir üniversite açılmasına büyük çaba ve emek sarf ettiğini,
Ünye’nin sosyal ve kültürel olarak tanıtılmasında katkılar sunduğunu,
Çeşitli dernek ve STK’larda görev aldığını,
Ünye’nin Dünkü Çocukları derneği ile kültürünü yeni nesillere aktardığı,
Ünye’li gençlerin tahsil hayatına bir çok etkisinin bulunduğunu ve her kesimden insanı bir araya getiren bir isim olması ve daha bilmediğimiz bir çok önderliğinin olması nedeniyle;
Ünye ve insanları için çok değerli olan Ahmet Erkan BİRBEN Hocamızın ve yine şehrimizin değerli sanatçısı eşi Gülay BİRBEN Hanımın isimlerinin yaşatılması için; Gülay-Ahmet Erkan BİRBEN Kültür ve Sanat Merkezi Kurularak isimlerinin Yalı kilisesine veya giden sokağa veya fakültemizde isminin yaşatılmasının sağlanmasını Belediyemizden ve Kaymakamlığımızdan talep ediyoruz.

Doğanay Haber Gazetesi

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mesudiye’de Alım Garantili Karabuğday Ekimi Yapıldı.

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla