34,2728$% -0.01
37,4995€% -0.02
2.915,60%-0,42
4.Sonuç
Araştırmaya dahil olan mevsimlik gezici tarım işçilerinin genelinde akrabalık ilişkileri olduğu için geldikleri iller açısından homojenlikten bahsedilebilir. Mevsimlik tarım işçilerinin eğitim durumlarına baktığımız zaman genel olarak eğitim seviyelerinin düşük olduğu ve genellikle kadınların eğitim seviyesinin daha düşük olduğu söylenebilir. Mevsimlik tarım işinde ailenin bütün fertlerinin iş gücüne dâhil olduğu, çocuklar ile beraber bütün ailenin çalışıp aile ekonomisine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Yine mevsimlik tarım işçiliği dışında başka bir mesleğinin olmadığını ve bu ailelerin sadece mevsimlik tarım işçiliği yaparak geçindikleri tespit edilmiştir.
Mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak için gittikleri bölgedeki geçici yaşam alanlarının değerlendirmesi yapıldığında; bu araştırmaya katılan mevsimlik tarım işçilerinin genel olarak konaklama için çok uygun olmayan ve bahçe sahiplerinin temin ettiği derme çatma evlerde konaklamaktadır. Mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan aileler genellikle çok çocuklu olduğu için ve bütün aile birlikte geldikleri için iki, üç odalı yerlerde tanımadıkları başka ailelerle birlikte sağlığa elverişli olmayan koşullarda kalabalık bir şekilde barınmaktadırlar. Bu barınma alanları işçilerin uzun çalışma sürelerinden geriye kalan sürede dinlenmek, yemek yemek ve uyumak için yeterli konforu sağlamada elverişsiz kalmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin genel olarak yanlarında 18 yaş altı çocuklarda geldiği hatta gelen grupların içerisinde 16-18 yaş grubunun kalabalık olduğunu söylemek mümkündür. Aile fertleri içinde çalışabilecek durumda olan herkes, aile bütçesine katkı yapabileceği düşünüldüğünden, potansiyel yevmiye olarak değerlendirilmektedir.
Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ortamları değerlendirildiğinde, çalışılacak işi genellikle tarım iş aracıları bulmaktadır. Bu sebeple de işçilere iş bulduğu için tarım aracılarının tüm çalışanların günlük ücretlerinden %10’luk bir kesinti yaptığı görülmektedir. Mevsimlik tarım işçileri daha çok kazanmak için hiç ara vermeden hiç dinlenme günü olmadan 7 gün de çalışmaktadır. Bu araştırmaya katılan mevsimlik tarım işçilerinin yasalarca belirlenen çalışma saati sınırının çok üstünde çalıştıkları uzun saatlerce bahçelerde kaldıkları sonucuna ulaşmaktayız. Görüşülen işçilerin tamamının maddi sıkıntılardan dolayı ve başka işi olmadıkları için ve sürekli yaşadıkları memleketlerinde ise iş imkânı olmadığından dolayı bu işi yapmak zorunda kaldıkları söylenebilir.
Mevsimlik tarım işçilerinde 18 yaş altında bireylerin bahçelerde aileleriyle birlikte çalıştığını söylemek mümkündür. 15-18 yaş arasının genellikle fındık toplama işinde çalıştıkları, 15 yaş altında bahçelerde çalışan çocuklarınsa genellikle çuval taşıma ve su getirip götürme gibi işleri tespit edilmiştir. Bu perspektiften değerlendirildiğinde çocuklar fındık toplama gibi bir iş yapmasa dahi diğer ebeveynleri ile birlikte bütün gün bahçede bulunmakta dolayısıyla böcek/yılan sokması ya da uzun süre güneşin altında kalmalarından dolayı güneş çarpması gibi birçok riskle karşı karşıya kalmaktadır. Mevsimlik tarım işçiliğinin bir yoksulluk döngüsü oluşturduğunu görmekteyiz çünkü araştırmaya katılan katılımcıların çocuğunun ailesinin de mevsimlik tarım işçisi olduğu ve çocukluktan beri bu işi yaptığı görülmektedir. Çocuklar rol olarak tarım işi ailelerini gördükleri için ve bir şekilde çalışmasa dahi bu göç sürecine dâhil olup eğitim hayatından uzaklaştığı için çalışmak ve kazanmak adına gelecekte de bu işe yönelmektedirler.
Kelimelerden ve cümlelerden daha kuvvetli bir anlatım aracı olan resimler bize çocukların iç dünyası ile ilgili bilgiler vermektedir. Çocuklara verilen temalar bu doğrultuda değerlendirilecek olursa, hayalindeki meslek temasında genel olarak bir işin merkezinde olmak, bir işin kahramanı olmak şeklinde meslekler hayal ettikleri görülmektedir. Bahçe sahiplerini nasıl düşündüklerine dair çizilen resimlerde ise genellikle bahçe sahibini korkulacak bir kişi ya da otorite sahibi olarak yansıtmışlardır. Fındık bahçesinde olmak nasıl bir duygu temalı resimlerde ise çalışırken ki ortamda aileleri ile birlikte olmanın çocukların daha iyi hissetmelerine neden olduğunu söylemek mümkündür.
Tüm bu bilgiler ışığında Mevsimlik Tarım işçileri ve çocuklarının bu süreçteki deneyimlerine ilişkin olarak şu öneriler sunulmuştur: Mevsimlik tarım işçilerine yönelik yasal mevzuatta boşluklar bulunmaktadır. Bazı hukuki düzenlemelerde mevsimlik tarım işçilerine değinilmekte fakat doğrudan onları ilgilendiren kapsamlı bir yasa bulunmamaktadır. Mevsimlik tarım işçilerini içeren mevcut hukuki düzenlemeler sağlanmalıdır. Barınma sorunu, eğitim, sağlık gibi konular toplumsal refahı etkilediği için devletin bu yöndeki mekanizmalarını harekete geçirerek denetimler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının yasa/politika güçlendirme konusunda daha etkin olmaları yine benzer şekilde kamunun güçlendirilmesinde aktif rol oynamaları önerilmektedir.
Bir Sanatçı İçin Yapılan En Büyük Açık Hava Müzesi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.