DOLAR

34,2951$% 0.02

EURO

37,5042% -0.02

GRAM ALTIN

2.922,96%-0,16

a

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı: “Kokarca Tam Bir Facia.”

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, kahverengi kokarcanın üreticinin başına bela olduğuna değinerek, sadece fındık değil bir çok ürüne de büyük zararlar vereceğini ve bunun önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

FACİA OLARAK KARŞIMIZDA DURUYOR

Bayzat, kahverengi kokarcanın milyonlarca dolarlık zarar neden olduğunu kaydetti. Kahverengi kokarcayı ‘facia’ olarak nitelendiren Bayzat;

“Özellikle bölgemizin lokomotif ürünü olan fındıkta kahverengi kokarca böceğinin verim başta olmak üzere randıman ve kalite değerlerine olan etkisi ile beraber tat olarak acılık ve iç fındıkta leke oluşumlarına da sebep olması tam bir facia olarak karşımızda durmaktadır.

Her ne kadar mücadele açısından ilaçlama ve biyolojik savaş (Samuray arısı) ile biyoteknik mücadele verildiyse de beklenen fayda sağlanamamıştır.

İlaç dozlarının yetersizliği, komşu parsellerin fiili ilaçlamada katılım sağlamamaları, konu hakkında çok ciddi eylemlerde bulunulmaması, ilaç tipi ve özelliklerinin yeterince anlatılamaması ve ilaç girdilerinin yüksek maliyeti bu olumsuz tezahuratı daha da ivmelendiren etken olmuştur.

Kapama bahçelerden başka her türlü ikamet, depo alanları, metruk yerleşimler, müştemilat yapıları ile birçok alanda kışlayan ve üreyen böcekler epidemiyi çok kuvvetli olarak ilerleterek büyük zarar vermiştir” dedi.

BAŞKA ÜRÜNLERE DE ZARAR VERECEK

Kokarcayla mücadelenin üreticinin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini ifade eden Bayzat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adeta köylünün inisiyatifine mahkum kalan mücadele, belirtilen koşullardan dolayı yetersiz kalmakla beraber gittikçe artan birçok olumsuz durumu da açığa çıkartacaktır.

Düşük verim, düşük randıman, kalitesiz ürün; değil çiftçiyi, ülke ekonomisini  de derinden etkileyecektir. Yeterli mücadele yapılamaması ve TMO’nun sahip çıkmaması nedeniyle çiftçimiz bu yıl Samsun’da randımanı ilk defa 35-40’lara düşen fındığın kilosunu genellikle 50 ile 70 lira arasında tüccara zararına satmış ve işçi parasını dahi ödeyememiştir.

En önemli ihracat ürünümüz olan fındık, TMO ve tüccarın inisiyatifinden alınıp derhal gereken güvenli ve istikrarlı bilginin emrine verilmelidir. Aksi takdirde fındık ile başlayan bu zararlının,  sebze ve kivi olmak üzere diğer ürünlerimizde de olumsuz etkilerini sürdüreceği kaçınılmazdır.

Öncelikle bu zararlının üremesine imkan veren durumların berterafı, ergin halde iken böceğin imhasına yönelik işlemler, kışlama şartlarına imkan veren eylül-ekim ile nisan aylarında yoğun mücadele tatbikatı mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Buradan Tarım Bakanlığına sesleniyoruz… Acil önlem alınmalı, köylüye ilaç tavsiyesi yerine Tarım Bakanlığı uhdesinde ciddi önlem planı oluşturulmalıdır.”

Kaynak / Samsun Gazetesi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Doğu Karadeniz Bölgesi Oda Ve Borsaları Ortak Hareket Edecek.

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla