Ordu’da arıcılık yapan gezgin arıcılar, daha kaliteli bal üretebilmek için başka bölgelere göç etmek için hazırlıklarını sürdürüyor. 3 bin 500 üretici yaklaşık 600 bin kovanda bal üretiyor. Arıcılar, yayla yolculuğuna başlamadan önce kovan ve çerçeveleri tamir ediyor ve yaylada arı bakımı için malzemeler tedarik ediyor. Ordu, Türkiye’nin en çok bal üreten illerinden biri olup, çiçek, çam, kestane, ayçiçeği ve üçgül balı üretimi yapmaktadır. Arıcılar, genellikle Hakkari, Van, Erzurum, Şırnak, Siirt, Muş, Erzincan, Kars, Ağrı, Sivas ve Yozgat gibi illere göç ederek arıcılık faaliyetlerini sürdürmektedir. Kokarca zararlısının fındığı tehdit etmesi nedeniyle arıcılar daha erken göç edebilir. Arıcılar, yeni sezonun üretimine Mayıs ayında başlayacaklar.
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi, Ordu’da arıcılığın yaygın olduğunu, her yıl ortalama 20 bin ton bal üretildiğini, en çok bal üreten illerden olduklarını, kovan varlığı bakımından Ordu’nun ikinci sırada olduğunu, 3 bin 500 arıcının yaklaşık 600 bin kovanda üretim yaptığını, arıcıların genelde çiçek balı ürettiğini, ayrıca çam, kestane, ayçiçeği ve üçgül balı üretildiğini belirtiyor.
Kokarca zararlısı uyarısı
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi; Bölgede sıkça görülmeye başlayan ve fındığı tehdit eden kokarca zararlısı nedeniyle birçok arıcının daha erken göç edebileceğini, fındık üreticilerinin kokarca zararlısına yönelik yoğun bir şekilde bahçelerinde ilaçlama yaptığını, bu ilaçların arıcılarımızı olumsuz etkilediğini, Bu nedenle arıcılarımızın daha erken göç edebileceğini belirtti.
Çiftçi, Ordulu gezgin arıcıların birçok bölgeye göç ettiği, ancak Hakkari, Van, Erzurum, Şırnak, Siirt, Muş, Erzincan, Kars, Ağrı, Sivas ve Yozgat illerine göçün fazla olduğunu belirtiyor.