DOLAR

34,2951$% 0.02

EURO

37,5042% -0.02

GRAM ALTIN

2.922,96%-0,16

a

Türkiye’nin İlk Deprem ve Yapı Sağlığı İzleme Merkezi KTÜ’de Faaliyete Geçti

 Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın büyük destekleriyle kurulan DE-YAS, Türkiye’deki tek Yapı Sağlığı İzleme ve bölgemizdeki ilk Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi olma özelliğini taşıyor.

AR-GE Çalışmalarına Büyük Yatırım

DE-YAS, KTÜ Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda bulunan ve Türkiye’deki en yüksek kapasiteli sarsma masalarından birini kullanarak, yapıların deprem etkileri altında gerçek yapısal davranışlarını belirlemeye yönelik birçok bilimsel ve AR-GE çalışmaları yürütmekte. Ayrıca farklı yangın senaryoları için inşaat mühendisliği yapılarının yapısal davranışlarının deneysel olarak yangın fırını ile incelenmesi ve çeşitli güçlendirme yöntemlerinin etkinliklerinin araştırılması alanında çalışmalarını sürdürmektedir.

Dev Bütçe

DE-YAS, öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan 24 kişilik bir ekip ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Deprem veya doğa kaynaklı afetlerin mühendislik yapılarında meydana getireceği risk ve zararların engellenmesi ve/veya azaltılması konusunda, AR-GE çalışmaları ile bilgi ve teknoloji üretmek, nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, uygulayıcıların eğitimi, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler düzenlemek ve önemli mühendislik yapılarına danışmanlık ve proje hizmeti vermek amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir. Kurulumundan bu yana DE-YAS tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde 50’ye yakın bilimsel çalışma yayımlanmış olup, yürütülen projeler ve protokoller aracılığıyla üniversitemize yaklaşık 100 milyon TL bütçe sağlanmıştır.

Yapı Sağlığı İzleme Faaliyetleri

Yapı Sağlığı İzlemesi üzerine Türkiye’deki ilk ve tek Uygulama ve Araştırma Merkezi olma özelliğini taşıyan DE-YAS, bölgedeki stratejik öneme sahip birçok yapının yapısal davranışlarını yerleştirilen sensörler aracılığı ile 7/24 izlemektedir.

Sensör Geliştirme Çalışmaları

DE-YAS, mühendislik yapılarının yapı sağlıklarını izlemeleri sırasında kullanılan sensörlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi amacıyla önemli AR-GE çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda gerinim ölçer ve yer değiştirme ölçerler merkez bünyesinde üretilmektedir. Ayrıca, ivmeölçer üretimi üzerine prototip çalışmalarında önemli yol kat edilmiştir.

Deprem ve Yangın Araştırma Faaliyetleri

DE-YAS, KTÜ Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda bulunan ve Türkiye’deki en yüksek kapasiteli sarsma masalarından birini kullanarak yapıların deprem etkileri altında gerçek yapısal davranışlarını belirlemeye yönelik birçok bilimsel ve AR-GE çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca, farklı yangın senaryoları için inşaat mühendisliği yapılarının yapısal davranışlarının deneysel olarak yangın fırını ile incelenmesi ve çeşitli güçlendirme yöntemlerinin etkinliklerinin araştırılması alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Yenilikçi malzeme ve teknikler üzerine yapılan araştırmalar arasında, Çapraz Lamine Ahşap (CLT) ile çok katlı ahşap yapıların deprem davranışlarının araştırılması gibi projeler de yer almaktadır.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sebzede Lezzet Yarışı! Tokat Mı, Antalya Mı?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla