34,2452$% 0.28
37,6376€% -0.37
2.921,73%0,22
BİZDEN NELER GİDECEK?
Son zamanların gündem konusu sahipsiz sokak hayvanları. Bu konuda yaşanan sorunlar ve çözüm yolları.
Hayvan Hakları Kanununda geçtiğimiz hafta bir düzenleme yapıldı ve 2 Agustos 2024 tarihi itibarı ile de yürürlüğe girdi.
Ben sokakta köpeklerden korkarım. Hatta yanlarından geçerken hızlı geçmeye çalışırım, bana yaklaşıyorsa çığlık bile atarım. Ama bu onların yaşama haklarının veya alışık olduğu yerden uzaklaşması sadece bir kapalı alana bırakılması, sevenleri ve ilgi gösterenlerinden uzaklaştırılması anlamına gelmez.
Onlar uzaktan bile söylediğinizi anlayan, herkes gibi gerçekten sevgiye ve ilgiye ihtiyaçları olan canlılar. Onların kendisine ilgi gösterenlere karşı duyarlılıkları o kadar fazla ki; çevremizde hayvan sevgisi olan arkadaşlardan biliyorum, sanki onlara bir bebek gibi davranıyor, yediriyor, konuşuyor, ve kucağında seviyor. Birbirlerini gördüklerinde sevgi gösterileri başka oluyor.
Peki çözüm ne?
Onları kendimizden, sokaklardan uzaklaştırarak bizlerde bir değişim mi olacak? Onlarda daha sağlıklı ve güzel bir ortama mı kavuşacaklar?
Ülkemizde sokak güvenliğini ve düzenini sağlayan bekçi, zabıta, temizlik görevlilerimiz ve mahallelerine hakim olmak üzere seçimle gelen muhtarlarımız ve azalarımız var.
Sokak güvenliği, takibi ve denetiminde bu kadar görevli varken, biz neden hala mahalledeki hayvanlara sahipsiz diyoruz ki.!
Mahallelerde olan biteni, yaşayanı, yaşamayanı, kırılanı, bozulanı takip ederken sokakta yaşayan hayvanlar da onların içinde yok mu?
Bu hayvanların yetkililer tarafından takiplerinin yapılması neden zor anlayamadım. Bir mahallede kaç tane sokakta sahipsiz sokak köpeği varda bunlar takip edilemiyor ?
Vatandaşa zorluk yaşatıyor. İnsan renginden, duruşundan anlıyor neyin nereye ait olduğunu. Bulundukları yerde belli alanda konuşlanabilecekleri ve beslenebilecekleri yerleri belli olsa; onlarda zaten oradan fazla uzaklaşmazlar.
Görevlilerin takibi de olduğu zaman zaten kayıt altına alınmış, kontrollerinin yapılması da bir o kadar kolay olur diye düşünüyorum..
Zaten bir mahallede kaç tane sahipsiz köpek var ki ? hakim olunamayacak. Her şey yerinde çözülmeli.
Bu hayvanlara çip takılıp veya kulak küpelerinin rengine göre gruplandırmaları olamaz mı? Bu küpeler ve ciplerle mahalle ve sokak güvenliği ve takibinden sorumlu kişilerce takipleri yapılamaz mı?
Bakım görevleri paylaştırılamaz mı? Neden olmasın?
O bulundukları yerlerde daha az sayıda olmaları nedeniyle hayvan severlerin ilgisinden de mahrum kalmazlar. Onlara yine mahallenin belli noktalarında en azından mamalarını daha rahat yemeleri için güzel bir alan oluşturularak, bakımları oldukları yerde yapılsa… Takipleri, aşıları, kontrolleri belli aralıklarla sistemlerden kontrol edilerek, ilgili kurumlara götürülse. Bence o kadar zor değildir bu işler diye düşünüyorum.
Biz insanoğlu olarak her şeyi kendimizden uzaklaştırarak nasıl vicdan ve merhamet sahibi olacağız?
Nasıl empati kurarak birbirimizi anlayacağız? Kafamızdaki sorunları nasıl hafifletipte biraz olsun onlardan uzaklaşacağız? Hayatta bir sorumluluğumuzun olduğunu nasıl anlayacağız, yardım etmenin hazzını nasıl yaşayacağız? Biz çocuklarımıza bir sorumluluk verelim de hayatı anlasınlar derken; şimdi bizler çocuklarımıza, dünya’da sadece insan var, sadece insanoğlu yaşam sürer bu hayatta diyeceğiz öylemi. ?
Çocuklarımızın hayvan sevgisi olsun, şu değişik hayvanı görsün, bilsin, tanısın diye hayvanat bahçelerine götürürken büyük gururlanan bizler; artık yanı başımızda bir köşeye kıvrılmış kediyi ve köpeği bile göremeyeceğiz.
Bu kadar söyledik ama, yasanın da güzel yönleri var. Barınakların yapılması, hayvanların kontrollerinin sağlanması, hayvan severlerle birlikte sahiplendirilmesi gibi. Ama uyutma bize göre değil. Çünkü o canı biz vermedik.
Bakalım; barınma evleri kurulur ve inşallah hayvancıklar geniş alanda yaşayabilecekleri bir yere kavuşurlar. O zaman bakalım insanoğlu her şeyden uzaklaştıkça, neleri artacak, nelerden yoksunlaşacak?
Bakalım bizlerde ki değişim hangi yönde olacak? Daha mı az cinayet, sokak kavgası, trafik canavarı olacak?
Göreceğiz. İnşallah vicdanımız ve merhamet duygumuz körelmiş olmaz, varoluş sebebimizi unutmayız…
OBB Başkanı Mehmet Hilmi Güler: “Fındık Gerçek Değerini Bulacak”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.