35,6860$% 0.13
37,5028€% 0.72
3.181,41%0,84
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ AİLELERİ İLE ÇOCUKLARININ YAŞAM VE ÇALIŞMA KOŞULLARINA İLİŞKİN SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: ORDU İLİ ÜNYE İLÇESİ ÖRNEĞİ
Giriş
Türkiye’de tarım işinde mevsimlik çalışmanın tarihi çok eskiye gitmektedir. Mevsimlik tarım işçileri, sürekli yaşadıkları yerden tarım ürünleri hasadının yapıldığı bölgelere giderler. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin, çoğu zaman tüm aile beraber olmak üzere fındık, pamuk, kayısı, şekerpancarı, üzüm, tütün ve narenciye tarım ürünlerinin yapıldığı bölgelere hasat dönemlerinde göç ettikleri bilinmektedir.
Mevsimlik tarım işçileri ağır çalışma koşulları ve karşılaştıkları sorunlar bakımından çetin koşullarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu konuda yapılan çalışmalar da bu tespiti destekler mahiyettedir. Çalışma süresince konaklamanın nerede ve nasıl olacağı işverenler tarafından belirlenmektedir. Genelde aileleriyle birlikte tarım sektöründe çalışmaya geldikleri için aile üyelerinin yaş durumları ve yaşa bağlı olarak ihtiyaçları da yaşam şartlarını zorlaştırabilmektedir. Çocukların da bu süreçte bu göçebe yaşama dâhil olduğunu görmekteyiz. Çocuklar katıldıkları bu göç sürecinde ya aktif bir şekilde çalışma hayatına dâhil olmakta ya da çalışma hayatına dâhil olmayıp ailesiyle birlikte olumsuz şartlarda yaşamını sürdürmektedir. Bu durum kimi zaman çocukların eğitimlerini bitirmeleri bakımından sorun oluşturmakta ve bundan dolayı çocuk işçiliği sorunu meydana gelmekte ve bu çocukların başka meslekler kazanmalarını güçleştirmektedir (Yiğit, Çiçek vd., 2017: 1). Bu çerçevede mevsimlik tarım işçiliğinde, çocuk işçiliği de gündeme gelmektedir. Çalışmanın odağında “Fındık Toplama İşçiliği” yer aldığından Ordu ili Ünye ilçesinde mevsimlik göç sürecine dâhil olan ailelerin tüm bireyleri yer almaktadır. Bu çalışma, “Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin ve Çocukların Yaşam ve Çalışma Koşullarına” sosyolojik bir perspektiften bakmak üzerine kurgulanmıştır. Bu minvalde çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır: ilki, mevsimlik tarım işçilerinin sosyo-demografik görünümlerinin resmedilmesi, çalışma ve barınma alanlarına ilişkin genel görünümlerinin ortaya konması, bu süreçte karşılaştıkları sorunları tespit ederek onlara çözüm önerilerinin sunulmasıdır. İkincisi ise aileleriyle birlikte göç etmek ve mevsimlik işçilik sürecine eşlik etmek durumunda kalan çocukların bu göç sürecinden nasıl etkilendikleri, yaşadıkları dünyayı nasıl resmettiklerini açığa çıkarmaktır.
Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.